Kollegaer av prismottaker Frank Mugisha arrestert og trakassert

Bergen, 13. juni 2022

Mens verden markerer Pride, har flere ansatte i Sexual Minorities Uganda blitt arrestert, trakassert og hetset. Nå trues organisasjonen igjen til taushet.

Torsdag 19 mai gikk to av SMUGs ansatte til politiet i Kampala for å rapportere hærverk på eiendom. I stedet for at saken deres ble journalført og undersøkt, ble begge to arrestert, tvunget til å avgi uttalelser og varetektsfengslet over natten på grunn av overgrepsanklager mot gjerningsmannen i sakene de hadde gått for å rapportere. De ble løslatt mandag 23. mai, på betingelse av at de meldte fra til politiet ukentlig inntil etterforskningen mot dem og SMUG var avsluttet. Den 7. juni ble de varetekstfengslet på nytt - men det ble innvilget kausjon den under rettsmøtet den 8. juni. Dette skriver SMUG i en pressemelding, 9. juni 2022.

"Vi skal ikke la oss skremme og tie av disse falske og ondsinnede påstandene"

SMUG, pressemelding, 9 June 2022

Pågående trakassering og trusler om nedstenging

SMUG opplyser også om at ansatte de siste månedene har blitt utsatt for trakassering (via telefon, tekstmeldinger og i sosiale medier), utpressing, trusler om eksponering i media, trusler om arrestasjon og ondsinnede påstander om 'rekruttering av barn til homofili'. Trakasseringen og trusler om nedstenging kommer fra flere statlige institusjoner og myndighetspersoner.

SMUG har også blitt informert om at politiet i Uganda har startet opp en åpen granskning av SMUG og dets ledere.

Raftostiftelsen støtter SMUGs krav om at politiet i Uganda stanser etterforskningen og umiddelbart dropper siktelsene mot SMUG sine ansatte.