Fjorårets Raftoprisvinner i Genève: – Regjeringen i Tsjad må innfri løftene gitt til tusenvis av torturofre

Nodjigoto Charbonnel hadde et tydelig budskap da han deltok på FN-høring om menneskerettssituasjonen i Tsjad i Genève i forrige uke.

I 2022 mottok Nodjigoto Charbonnel Raftoprisen for sin kamp for å avskaffe tortur i hjemlandet Tsjad i Sentral-Afrika.

Forrige uke deltok Charbonnel på en FN-høring i Genève om menneskerettighetssituasjonen i Tsjad. Med seg hadde han også representanter fra Chadian Leauge for Human Rights og seniorrådgiver Iver Ørstavik fra Raftostiftelsen.

Drepte demonstranter

Ørstavik forteller at regjeringen i Tsjad har gjort noen lovmessige fremskritt de siste årene. Dødsstraff er nå forbudt, og det er vedtatt lover som forbyr tortur i landet. Likevel blir lovverket i mange tilfeller ignorert av myndighetene.

– Overdreven bruk av vold og tortur er vanlig i institusjonene som som er ansvarlige for håndheving av loven. Lovgivningen oppmuntrer heller ikke til straffeforfølgelse av torturister i kommandokjeden i den tsjadiske staten, sier Ørstavik.

20. oktober i fjor opplevde Tsjad ekstrem regjerings-vold. Militæret og politiet slo brutalt ned på fredelige demonstranter i hovedstaden N'Djamena, etter protester mot myndighetenes utsettelse av demokratiske valg.

– Minst 218 personer ble drept, og over 800 ble arrestert. Mange av de arresterte ble mishandlet, og flere sitter fortsatt fengslet uten tiltale eller rettssak i det beryktede Korotoro-fengselet i den sentrale ørkenen i Tsjad, sier Ørstavik.

Charbonnel sammen med Lamtouin Ngafwe, Delphine Djiraïbé og Adoum Boukar. Ngafwe og Boukar representerer Chadian Leauge for Human Rights, mens Djiraïbé representerer Public Interest Lawcenter i N'Djamena.

Tydelig kritikk

Med støtte fra Raftostiftelsen organiserte World Organization Against Torture (OMCT) reisen til Genève for Charbonel og de andre menneskerettighetsaktivistene.

Representantene ga sine vitnesbyrd under Universal Periodic Review, som alle FN-medlemsstater gjennomgår hvert 4,5 år. FN-organer og sivilsamfunnsorganisasjoner gir innspill til gjennomgangen, før medlemsstatene gir sine anbefalinger.

Blant sakene aktivistene tok opp på FN-høringen var brudd på generelle demokratiske rettigheter som ytringsfrihet, organisering og forsamling. Andre saker som ble løftet frem, var kvinner og flyktningers rettigheter i Tsjad og innbyggernes rett til å unngå vilkårlig fengsling, tvungen forsvinning, henrettelser eller tortur.

Raftoprisvinner Nodjigoto Charbonnel er tydelig i kritikken av regjeringen i Tsjad.

– Regjeringen i Tsjad tilbyr nesten ingen tjenester til den generelle befolkningen og er hovedsakelig opptatt av å opprettholde sin egen maktposisjon, sier Charbonnel.

Bekymret over fangenes situasjon

Han sier at det er et presserende behov for lovgivning som fastsetter statens ansvar om å tilby rehabilitering til de mange ofrene for politisk tortur i Tsjad gjennom den siste generasjonen.

– Den nåværende regjeringen i Tsjad må innfri løftene gitt til tusenvis av torturofre etter dommen mot tidligere president Hissène Habré, sier Charbonnel.

Fjorårets Raftoprismottaker er også bekymret over situasjonen til de mange som ble arrestert under demonstrasjonene i landets hovedstad i fjor.

– Jeg krever anerkjennelse av menneskerettighetene til alle fanger i Korotoro-fengselet og umiddelbar løslatelse av alle som ikke har fått presentert sannsynlig grunn for arrestasjonen. En uavhengig granskningskommisjon bør opprettes for å etterforske hendelsene den 20. oktober i fjor så snart som mulig, avslutter Charbonnel.

Kontakt

Iver Ørstavik

Seniorrådgiver
Means of contactContact details
Phone:47096755
E-mail:iver.orstavik@rafto.no
Mer om Iver Ørstavik