Gratulerer med Raftoprisen 2022, Nodjigoto Charbonnel!

Bergen: 13. November mottok Nodjigoto Charbonnel Raftoprisen på Den Nationale Scene i Bergen. Foran en fullsatt sal takket han for støtten for sin kamp for å bekjempe tortur og for å gi rehabilitering til ofre for tortur og seksuell vold i Tsjad.

"Det internasjonale samfunnet har begynt å se til Tsjad. Vi er ikke lenger alene i kampen", sa en rørt Raftoprismottaker i sin takketale på Den Nationale Scene i Bergen.

Nodjigoto Charbonnel og hans organisasjon Association Jeunesse pour la Paix et la Non-Violence (AJPNV) mottok Raftoprisen for sitt arbeid for bekjempelse av tortur i Tsjad.

Nodjigoto og AJPNV hjelper overlevende av tortur med å gjenoppbygge livene deres, og tar til orde for beskyttelse menneskerettigheter. AJPNV jobber også med forebygging av tortur og seksuell vold ved å tilby undervisning og workshops for ungdom og sivilsamfunn. På grunn av sitt menneskerettighetsarbeid har Nodjigoto blitt fengslet flere ganger, i fjor ble han tvunget i eksil, og familien hans har blitt utsatt for trakassering. Til tross for all motstand og undertrykkelse, fortsetter han å kjempe for rettighetene til torturofre.

"For oss er Raftoprisen ikke bare en belønning, men den er en kilde til energi som vil gjøre oss i stand til å fortsette kampen. Vi ber dere derfor om at dere følger oss, steg for steg, og blir med på å omsette prisen til konkrete handlinger, sa Raftoprisvinneren i sin takketale.

Line Alice Ytrehus, leder av Raftopriskomiteen, snakket i sin tale til prismottaker om effekten av tortur og viktigheten av å styrke sivilsamfunnet for å avskaffe tortur. Ikke minst, at vi alle i denne salen deler den samme drømmen som Nodjigoto og hans medarbeidere i AJPNV - at tortur må bli avskaffet i hele verden.

Raftoprisen ble for første gang utdelt i 1987. Prisutdelingen er en festforestilling der vi feirer mottakeren med kunstneriske bidrag fra lokale og nasjonale artister. I år var det opptredener fra blant annet Kay Irgens, Moyka og Beharie. Programleder var Desta Marie Beeder.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Nodjigoto Charbonnel i fakkeltog. Foto: Ingvild Festervoll Mellien
Nodjigoto Charbonnel i fakkeltog. Foto: Ingvild Festervoll Mellien

Kontakt

Ronja Bell Breisnes

Kommunikasjonsrådgiver
Means of contactContact details
Phone:91519253
E-post:ronja.breisnes@rafto.no
Mer om Ronja Bell Breisnes