Tidligere Raftoprisvinner utnevnt som ny justisminister i Polen

I 2018 ble den polske juristen og ombudsmannen Adam Bodnar tildelt Raftoprisen. Nå er Bodnar utnenvt som justisminister i Polens nye regjering.

Tirsdag 12. desember presenterte Polens ferske statsminister, Donald Tusk, sin nye regjering. Inkludert i den er Rafto-prisvinneren og partner siden 2018, den tidligere ombudsmannen og jussprofessorsoren, Adam Bodnar.

Bodnar er utnevnt som justisminister i den nye regjeringen. På bildet øverst i saken (skjermdump fra Newsweek Polska) hilser Bodnar på president Andrzej Duda.

Iver Ørstavik, seniorrådgiver i Raftostiftelsen befinner seg denne uken i Polen. Han er henrykt over regjeringsskiftet i landet.

– Valget som har ført koalisjonen under Donald Tusk til regjeringen, er en bemerkelsesverdig seier for liberalt demokrati i Polen og EU, sier Ørstavik.

Krevende oppgaver i vente

Bodnar står overfor et svært krevende arbeid med å gjenopprette uavhengigheten til domstolene i Polen. Siden 2015 har det nasjonalkonservative og høyrepopulistiske partiet "Lov og rettferdighet" (PiS) styrt landet.

Under PiS-styret har flere tusen dommere blitt utnevnt gjennom prosedyrer som undergraver deres uavhengighet. Misbruket av rettsinstitusjonene de siste åtte årene må rettes opp.

Bodnar og den nye regjeringen vil møte hard motstand fra PiS, som nå er det største opposisjonspartiet, og president Andrzej Duda fra PiS, som kan nedlegge veto mot ny lovgivning.

– Veien fremover for å gjenopprette rettsstaten i Polen, som er en nødvendig del av ethvert liberal demokrati, vil være svært krevende. Arbeidet vil kreve nøye og konsekvent støtte fra de europeiske institusjonene og vennligsinnede stater som Norge, sier Ørstavik.

Adam Bodnar er Polens nye justisminister.

Norge viktig støttespiller

Norske myndigheter har gitt viktig støtte til uavhengige stemmer i det polske sivilsamfunnet gjennom tiltaket Norway Grants .

Verdsettelsen av dette bidraget ble varmt formidlet av forskjellige representanter fra sivile organisasjoner på en konferanse i Polen denne uken, som handlet om hvordan man kan gjenopprette uavhengige domstoler i landet.

Adam Bodnar får med seg sitt tidligere viseombud Zuzanna Rudzińska-Bluszcz som statssekretær. I tillegg bil Raftopartner Maria Ejchart-Dubois og talsperson for dommerforeningen Themis, Dariusz Mazur, statssekretærer for Bodnar.

Raftostiftelsen sender sine varmeste gratulasjoner til Adam Bodnar og hans fremragende team!

Kontakt

Iver Ørstavik

Seniorrådgiver
Means of contactContact details
Phone:47096755
E-mail:iver.orstavik@rafto.no
Mer om Iver Ørstavik