Åpen appell i forbindelse med den negative utviklingen i Hongkong

Vi i Raftostiftelsen, Hongkongkomiteen i Norge, Den norske Uighurkomiteen (NUK), Norsk Taiwansk vennseforening og Den norske Tibet-komité, ønsker å uttrykke vår bekymring over utviklingen i Hongkong der Kina går stadig lengre for å få et større grep om den autonome regionen.

Lovgivningen som Kina innfører bruker vage formuleringer som vi ofte ser brukes for å slå ned på fredelige uttrykk for dissens i andre såkalte autonome stater, som Xinjiang (Øst-Turkestan), Tibet, Sør-Mongolia og ellers i fastlands-Kina.

Menneskerettighetssituasjonen i Hongkong har blitt betydelig forverret de siste årene gjennom Beijings økte innflytelse over Hongkongs autonomi og kommunistpartiets innflytelse over Hongkong-regjeringen.

Den norske regjering har de siste årene inngått mange samarbeidsavtaler med Kina på ulike nivå. Vi ønsker derfor å oppfordre regjeringen til å justere og konkretisere norsk handels- og utenrikspolitikk for å forsvare rettighetene til folket i Hongkong, rettigheter som er nedfelt i den kinesisk-britiske felleserklæringen fra 1984. Norske samarbeidsavtaler med Kina bør inkludere menneskerettigheter som et premiss for samarbeid.