Rettighetstanken

| Krig & dehumanisering: Besøk på Raftohuset

Hva er empati, og hvordan bidrar det til å styrke vårt moralske kompass i møte med andre mennesker? Er mennesker eller handlinger onde?

Varighet

5 klokketimer

Type

Rettighetstanken

Sted

Raftohuset

Bestill besøk på Raftohuset

Velg ett tema du ønsker undervisning i:
Har du noen elever som bruker rullestol eller har andre tilretteleggingsbehov, ber vi deg si fra så fort som mulig. Da kan vi gjøre undervisningen god for alle, uavhengig av funksjonsvariasjon

Under besøket i rettighetstanken arbeider vi utforskende med spørsmål om menneskelig ondskap og hva som skal til for å krenke og gjennomføre overgrep mot andre mennesker. Vi arbeider dialogbasert og med stasjonsoppgaver. Med utgangspunkt i teorien om "moralsk avkobling" ser vi på ulike prosesser som skaper distanse og svekker medmenneskelig empati. Dette gjør vi både ved å se på historiske eksempler, og ved å trekke det ned til skolegården og undersøke hva som kan skje i en mobbesituasjon. Vi diskuterer videre hva som skal til for å stå i mot disse prosessene og stå opp for andre mennesker.

Vi får videre besøk av tegneserieskaper og journalist Ingebjørg Jensen som setter dette i en historisk kontekst ved å oss med inn i bombekrigen slik fire barn og unge på Laksevåg opplevde den 4.oktober 1944. 140 britiske bombefly slapp over 1400 bomber for å ramme tyske anlegg i bydelen. Over 200 sivile ble drept, blant dem 61 barn på Holen skole.


Praktisk informasjon

Et skolebesøk hos Raftostiftelsen tar 5 klokketimer og er gratis. Ved påmelding får du tilsendt forslag til aktiviteter som kan gjennomføres før og etter besøket.

Raftohuset har dessverre ikke lokaler der elever som møter opp tidlig, kan vente til de andre kommer. Vi møter klassen til avtalt tid ved hoveddøren. i "Krig og Dehumanisering" er det satt av en halvtime til lunspause. Lunsj kan inntas i kantinen på Studentsenteret, her er det lov å ta med niste.

Adresse er Menneskerettighetenes-plass 1, Raftohuset ligger på Nygårdshøyden bak Naturhistorisk Museum ved trappen opp fra Puddefjordsbroen.