1001 netter i fengsel for retten til å kjøre

Når vi kjemper for kvinners rettigheter, må vi ikke glemme å se ut over våre egne landegrenser.

Debattinnlegg på trykk i Aftenposten 8. mars 2021
Skrevet av Ingrid B. Rosland, Seniorrådgiver i Raftostiftelsen

Saudi-Arabia er et godt sted å begynne. Ti år etter den arabiske våren kan det fremstå som om regimet har gjort flere endringer for å forbedre kvinners rettigheter. I 2018 solgte Saudi-Arabia aktivt inn til internasjonale medier at det endelig ble lov for kvinner å kjøre bil. Forsiden av Vogue viste en saudisk prinsesse i førersetet på luksusbilen sin.

Men bak coveret ble kvinnene som hadde kjempet for retten til å kjøre bil, fengslet og torturert. Etter internasjonalt press ble en av dem, Loujain al-Hathloul, prøveløslatt etter 1001 dager i fengsel. Løslatelsen viser at internasjonalt press fungerer fordi disse regimene er opptatt av omdømmet sitt.

Løslatelsen er bare en start. Fortsatt sitter tre av aktivistene fra kjørekampanjen fengslet: Samar Badawi, Nassima al-Sadah og Mayaa al-Zahrani. Fortsatt får ikke kvinner i Saudi-Arabia bevege seg fritt uten samtykke fra sin mannlige verge. Og det finnes mange flere kvinnefiendtlige regimer enn Saudi-Arabia. La oss ta kampen også for våre internasjonale medsøstre.

Norske myndigheter og næringsliv må være tydelige og bevisste i sin samhandling med regimer som Saudi-Arabia. Men du kan starte i dag. Oppdater deg på rettighetsbruddene som skjer i andre land, signer underskriftskampanjer, bruk sosiale medier til å heve stemmen. Det høres lite ut, men summen av våre stemmer kan gjøre en forskjell. For vi vet at glossy Vouge-covere som oftest er retusjerte.

Kontakt

Ingrid Breisteinslien Rosland

Seniorrådgiver
Means of contactContact details
Phone:92888542
E-mail:ingrid.rosland@rafto.no
Mer om Ingrid Breisteinslien Rosland