Gikk i fotsporene til gutten som ble tatt av nazistene: – Rart å tenke på

Elever fra Fridalen skole ble bedre kjent med en mørk historie fra Møhlenpris og Bergen.

Omtrent 100 meter i luftlinje vest for Raftohuset, i Møhlenprisbakken, står et knippe skoleelever samlet rundt en liten høyttaler.

Tross kjølig februar-vær lytter flere av elevene oppmerksomt. Stemmen fra høyttaleren er klar og tydelig:

– Velkommen til hørespillet "Et bedre sted". Dette er historien om 14 år gamle Oskar Müller, som flytter til Møhlenpris like før Tyskland okkuperer Norge, lyder stemmen.

Lærer Jarle Smith og elevene lytter til første del av fortellingen. Lytteteateret er en samproduksjon mellom Raftostiftelsen og Den Nationalescene, basert på Stig Amdams teaterstykke fra 2011 «Et bedre sted».

Arrestert av nazistene

Stedet elevene står på er ikke tilfeldig. Det var nemlig her 14-åringen Oskar Müller bodde med sin mor og søster før han ble deportert av nazistene og sendt til Auschwitz.

Elevene, som går i 7. klasse på Fridalen skole, deltar på et vandre- og lytteteater. Gjennom flere ulike stoppesteder på Møhlenpris får elevene høre om Oskar Müllers liv og om den dramatiske historien som utspant seg i Bergens gater.

12-åringen Olav Jensen (bildet øverst i saken), synes det var sterkt å delta på hørespillet.

– Det har vært veldig interessant å være med. Det er rart å tenke på at Oskar Müller gikk rundt i disse gatene før han ble sendt til Tyskland og drept. Og at han gikk på samme skole som meg da han ble tatt, sier Jensen.

Det er rart å tenke på at Oskar Müller gikk rundt i disse gatene før han ble sendt til Tyskland og drept. Og at han gikk på samme skole som meg da han ble tatt.

Olav Jensen (12)
Oskar Müller bodde i en bygård i Møhlenprisbakken, ved dagens Puddefjordsbro. Bildet er tatt i ca. 1939, fem år før han ble tatt av nazistene. FOTO: Snublestein.no/Helge Sætre.

– Spesielt

Ifølge vitnesbyrd fra overlevende var Oscar Müller fortsatt i live i januar 1945. Deretter er det ingen spor etter ham. Han har mest sannsynlig gått til grunne eller blitt skutt under dødsmarsjene våren 1945, ifølge snublestein.no.

Lærer ved 7. trinn på Fridalen skole, Karen Elise Dukstad, forteller at mange av elevene på Fridalen allerede kjenner til noe av historien om Oskar Müller.

Dukstad setter likevel stor pris på å Vandre- og lytteteateret.

– Elevene lærer på en annen måte når de får bruke kroppen og alle sansene. Det er spesielt å gå rundt i gatene her på Møhlenpris og får høre historien på de stedene ting faktisk skjedde, sier Dukstad.

Elevene gjorde tegneoppgaver knyttet til bombeangrepet mot Holen skole på Laksevåg.

Kakao, film, tegning og diskusjoner

Etter vandre- og lytteteateret bar det rett inn på Raftohuset hvor elevene fikk servert varm kakao.

Så ventet en ny økt der animasjonsfilmen om bombingen av Holen skole "Bomber over barneskolen" ble vist, etterfulgt av tegneoppgaver og diskusjoner om krig, urettferdighet og menneskerettighetsbrudd.

Vandre- og lytteteateret ble gjennomført for første gang i år av Raftostiftelsen, i forbindelse med den internasjonale minnedagen for ofrene av holocaust.

Animasjonsfilmen "Bomber over barneskolen" blir vist på Raftohuset. Filmen handler om den største sivile katastrofen i Norge under andre verdenskrig, bomeangrepet mot Holen skole på Laksevåg.


Kontakt

Solveig Moldrheim

Undervisningsleder
Means of contactContact details
Phone:93405159
E-mail:solveig.moldrheim@rafto.no
Mer om Solveig Moldrheim

Kaspar Knudsen

Kommunikasjonsrådgiver
Means of contactContact details
Phone:92 83 32 67
E-mail:kaspar.knudsen@rafto.no
Mer om Kaspar Knudsen